sobota 22. června 2013

Leben in der Familie M. :))



Dlouze jsem uvažovala nad článkem podobného rázu. Nakonec jsem se ale rozhodla, vše si v hlavě uspořádala tak, jak by mělo být a právě sedím a sepisuju ho ;) Netvrdím samozřejmě, že je to tak v každé Německé rodině. Každá německá rodina je na tom jak po finanční tak jiné stránce, zcela jinak :)) Píšu o rodině, ve které jsem já a jelikož se tu celkem všichni znají a já poznávám neustále nové a nové lidi, se kterými se bavím, vím, že to je tak i u nich. Tak se na to jdu vrhnout.

1. Snídaně - základ dne
Moje otázka byla nedávno, jestli: "Všichni v DE mají TAKOVÉ snídaně". Odpověď jsem čekala a přišla. Jak jsem se zmínila, ne každý si to může dovolit. Tady, kde jsem já, tohle pravidlo platí. Ráno se většinou všichni scházíme u jednoho stolu. Pro mě, jako pro člověka, který v Praze jedl totálně nepravidelně, to byl poměrně šok a bylo to nervové vypětí pro můj mozek i žaludek ;) Po prvním týdnu jsem si ale zvykla a je mi blbě, když se ráno nenasnídám. Snídaně probíhají ve velkém. Je zaplněný celý stůl - většina lidí snídá čerstvé bagetky "Brötchen", my máme ale teplé toasty z toastovače. Děti milují Nutellu s tvarohem (nejdřív mě to zaskočilo, ale jo, chutná to dobře), čoko sirup a nebo Rapshonig (což je TOP Jonase) a opět s tvarohem (tohle jsem nepochopila do dnes). Na stole se ale najde přes šunku až po čerstvý sýr, úplně vše.


2. Kräuterbutter - základ grilování
Bylinkové máslo byl můj TOP a je mým TOPem ještě teď. Dělají většinou domácí, z několika druhů bylinek, česneku, cibule a másla a musím říct, že chutná - božsky. Jen tak s chlebem, domácími sýrovými tyčinkami s timiánem, ke grilovaném masu = ano, základ pro grilování, alespoň tady^^ Bez toho másla se jednoduše jinak negriluje a mou nejoblíbenější kombinací je bylinkové máslo s cibulovou bagetou ;) Rozhodně doporučuju ochutnat.


3. Návštěvy 
Běžně v mém životě v Praze, byli návštěvy celkem často a nedělalo nám to nikdy žádný extrémní problém. Tady jsou ale až "nadmíru" často. Každý den je tu někdo na návštěvu, přinese koláče, donuty nebo ovoce, uvaří se káva a čaj, sedí se, jí a povídá se^^ Tohle mi připadá úplně dokonalé. Jen tak sedět, relaxovat, smát se vtípkům a nic neřešit. Trošku "Amerikan life", ale vyhovuje mi to. Nevadí mi to a já si to užívám.

4. Hlídání
Každý týden se to střídá. Jednou jsou u nás, druhý týden u nich. Domluví se několik rodičů, když si děti chtějí hrát s dětmi těch druhých a znovu, upečou se koláče, nebo jiné podobné věci, donesou se a děti si společně hrají na zahradě, popřípadě baráku. U nás je běžně, každý den kolem 8 děti (nehledě na to, že naši jsou 3) a občas je to pád na držku, dávat pozor na to, aby se něco nestalo :D Ale když je to pro ně taková zábava...

5. Zwiebel Mettwurst
Nevím, jak je to u jiných rodin, u nás to je ale na denním pořádku. Jí se na snídani, k večeři, děti ho chtějí do školy. Když jsem tu byla první dny a oni se mě ptali, jestli to znám, jen jsem vrtěla hlavou, načež se smáli a říkali, že je to tady tak trošku typické, hlavně v tomhle regionu :) Že většina lidí z jiných zemí se nad tím ušklíbne a vrtí hlavou, ale že oni to milují. A dokonce jsem u stánku s pečivem ve městě viděla v nabídce právě bagetu s tímhle. Na mě to působí jako mleté maso, smíchané s čímsi, co to drží pohromadě... vyloženě nechutné :D Oni to milují a bacha - s bylinkovým máslem úplný top. 

To jsou zatím všechny mé postřehy a myslím, že takový článek přijde brzy znovu ;) 
Bis gleich
S.


3 komentáře:

  1. Wow, tiše začínám čím dál tím více závidět. Všechno - od snídaně, až po ty návštěvy, je to úplně jiný život. Moc ti to přeju, užívej si to, co nejvíc to jde, ale to ty děláš :)

    OdpovědětVymazat
  2. Snídaně máme stejné i ten stůl takhle připravený :D :3 a Kräterbutter? nesmí chybět :))

    OdpovědětVymazat
  3. No vypadá to trošku jako v americké rodině, jak sama píšeš. Alespn co se týče toho jídla a velkolepé snídaně, například. Taky nejsem zvyklá vůbec ráno snídat...to si myslím, že je zase problém v ČR (a především v Praze). Jsme hrozně uspěchané město, to mi říkala i teta, která bydlí ve Švédsku :))

    Ale vsadím se, že mít na stole ráno tolik jídla, že si na to taky zvyknu...a rychle :D.
    To na té poslední fotce bude trošku něco asi jako tatarák, nebude? To bych si taky oblíbila hned :D

    A musíš ukradnout recept na tu pomazánku bylinkovou (nebo máslo tedy). A samozřejmě ho přeložit do češtiny, že áno :D Jsou to hezký maličkosti, které se vypsala. Opět trošku k nasrání těch, co jsou v nudné Praze ! :D :)

    OdpovědětVymazat