úterý 12. srpna 2014

Hledání Aljašky; John Green

Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou.

Hledání Aljašky jsem měla na seznamu knih již nějakou tu dobu, vlastně po přečtení "Hvězdy nám nepřály". Dostala jsem jí od ségry a já jsem byla natěšená, až se do ní pustím, jelikož se mi obsah knihy na internetu líbil. Se zvědavostí jsem se do ní dala ihned, co jsem dočetla Poslední dopis od tvé lásky a musím říct, že mnou zmítalo zklamání.

Knížku jsem četla s vysloveným odporem - je divné říci, že něco čtu s odporem, jsem si toho vědoma, ale... CO TO MĚLO BÝT?! Vůbec nějak nechápu, jak se tato kniha stala Bestsellerem, ani trošičku. Nedostala jsem se do děje ani poté, kdy jsem měla přečteno padesát stránek, které mi přišly o ničem, já přetočila na stránku 190 a přečetla jsem si jí. Říkala jsem si, že by to tedy později mohlo být zajímavé, ale nebylo. Absolutně mě to nevzalo ani za srdce, za nic. Použiju výraz Barči, která se vyjádřila ke Hvězdám, které jim nepřály jako o KÝČI. Tentokrát toto slovo vezmu pod prsty já, protože ta kniha na mě působila hrozně kýčovitě. Nezáživně, nečtivě. Na to, jak mě chytil styl psaní u Hvězd, který vlastně není ten styl, který mám ráda, tady mi přišel nevkusný. Nevím, čím to přesně je. Tím nápadem? Stylem... nemám potuchy. Působilo to na mě jako sloh žáka na základní škole, používání slov mě nutilo kulit na papír oči a přišlo mi, jakoby to bylo "šup, rychle něco napsat". Nic se tam neprodlužovalo, bylo to hop hop a nic.

Celou dobu jsem čekala, že mě nějaká ta kapitola zaujme, já se do toho ponořím a mé prvotní zklamání bude zažehnáno. Nestalo se tak a knihu opravdu zařídím na tu nejnižší poličku. Možná, že si jí časem přečtu znovu, abych to pochopila a vstřebala jinak, ale...jo, jsem zklamaná. Pro mě propadák.

Budu doufat, že až se mi do rukou dostane nějaká další kniha, například: "Papertowns", což je nová kniha od Greena, vezme mě to o něco víc, než Hledání Aljašky.


1 komentář:

  1. Stáhla jsem si tuhle knížku do telefonu, ale mám teď rozečtenou jinou, takže jsem se k ní ještě nedostala, ale po tvé recenzi mě teda na ni přešla chuť a Greenovi už šanci nedám :)

    OdpovědětVymazat