neděle 20. července 2014

Volání kukačky; Robert Galbraith


Poté, co objeví tělo Luly Landryové - slavné modelky v luxusní čtvrti Londýna na zasněžené zemi, dojdou vyšetřovatelé k jasnému závěřu - spáchání sebevraždy. Každý má za to, že případ je uzavřen, ale Lulin bratr tomu sám nevěří a proto si najme detektiva. Detektiva Cormorana Strika, který nemá žádnou práci a topí se v dluzích. I přesto, že si nebyl případem jistý, zhostí se ho a poháněčem jsou především peníze, které by ho mohly dostat z dluhů. Poté, co na případu začne pracovat a jeho nová asistentka mu vypomáhat uvědomuje si, že peníze pro něj nebudou brzy představovat žádnou roli, jelikož řeší zápletky ve světě slavných a bohatých, ale nakonec i další smrt. 
Postupně se dozvídá hrůzné věci, které mu však dávají spojitosti větší, než kdo čeká.
Ještě hrůznější jí zjištění, kdo ve skutečnosti je vrahem a ne jednonásobným. 


Anglický název: The Cuckoo's Calling
Počet stran: 476
Vydána: 2014
Vydavatelství: Plus


Jen těžko hledám slova, čerstvě po dočtení téhle knihy, kterou bych mile ráda nazvala jednou z nejlepších. Dokonce bych jí zařadila na jednu z nejvyšších pozic v mém žebříčku. Připadá mi, že téměř u každé knihy kterou přečtu jsem schopná říci, že je úžasná a top, pokud mě zaujme. Uvědomuju si ale zpětně, že takových knih, kdy dočtete a máte chuť převrátit všechny stránky, aby jste jí mohly přečíst znovu, je skutečně málo :) 

Snažím se přijít na to, jak bych popsala výtisk, který byl vydán pod pseudonymem Robertem Galbraithem aka J.K. Rowlingovou, napadá mě jediné slovo a tím je: GALAKTICKÁ. Byla jsem ponořená do děje od první stránky do té poslední, neustále jsem měla potřebu číst, byla jsem nesvá, když jsem nemohla a nedokázala jsem se od toho odtrhnout pohledem. Byla na mém seznamu knih, které si chci přečíst, ale když mi o té knize básnila Tina, neodolala jsem a rozklikla jsem si jí ve svém tabletu. Byla jsem uchvácená svou první detektivní knihou.

Čtete, vnímáte detaily a pak najednou, aniž by jste si to uvědomili jste na jejím konci, přečtete si, co se vlastně stalo, kdo tu vraždu zapříčinil a jste v šoku. Dochází vám všechny ty drobnosti, které tam byly zapleteny, aniž by vám přišly nějak důležité. Divíte se, jak na to soukromé očko Strike přišel. Na každé stránce vidíte něco jiného, v hlavě přemýšlíte, jak to tedy bylo a každou chvilku vás napadá jiný vrah, než ten před tím.

Upřímně musím říct, že kromě toho, že to byla moje první detektivní knihy, bylo to také poprvé, kdy jsem byla (a stále jsem) uchvácená, jak říká Tina: velkým tlustým chlupatým mamutem, kterým právě Cormoran Strike je. Zamilovala jsem si jeho postavu, charakter, uvažování, myšlenky...  stejně jako jeho sekretářku Robin, která po té práci byla doslova dychtivá. Je jedno, že to je bývalý voják, který v Afgánistánu přišel o kus nohy při výbuchu a není to žádný vysportovaný krasavec, ze kterého odpadává každá dívka. Možná proto je pro mě tak jedinečná.

Po "Prázdném místu" jsem měla vážně strach se do téhle knihy pustit. Prázdné místo mě ani trošku nechytlo tak, jak jsem doufala. Každý tu knihu opěvoval, ale myslím, že to přeceňovali. Pak jsem ponořila nos do Volání kukačky a byla jsem v tom. Viděla jsem Rowlingovou v každém detailu, viděla jsem to, co mi u Prázdného místa scházelo. Viděla jsem v té knize její rukopis, dokonce i v té obálce je ona a to je přesně to, co jsem potřebovala, protože pokud se mě někdo zeptá, kdo je moje nejoblíbenější autorka, jediné jméno které mě napadá, je právě její.

Z knih, které mě vtahují do světa dětskosti, dospívání a mého , jsem se přesunula s Kukačkou do dospělého světa, kde byly věci z každodenního života a já můžu s nadšením říci, že se těším na celou sbírku Strikových pátrání, kterých by mělo být minimálně sedm. "The Silkworm" byl již v Anglii vydán a já se nemůžu dočkat jejího českého překladu, kterého se snad dočkáme brzy.  


Děkuju Tinko, že jsi mi o ní tolik básnila a donutila jsi mě tak tím, abych se do ní ponořila, mohla s tebou sdílet svoje dojmy přes FB a telefon a že jsem jí s tebou mohla rozebrat nad našim milovaným Starbucksem :-* 

1 komentář:

  1. Uuuu, už se na to těšim :) mám jí doma dlouho, ale víš jak. Je tlustá, musí na ní být nějaká speciální chvíle. Třeba Prázdné místo jsem si koupila minulé léto, ale četla ho až o Vánocích. Každopádně už teď vím, že Kukačka bude jedna z těch knih, které se nezbavím a nedám pryč z knihovničky nikdy. :) A vzhledem k tomu, že se líbila tobě, tak věřím, že jí budu taky zbožňovat :3

    OdpovědětVymazat