čtvrtek 26. února 2015

Robert Galbraith - Hedvábník

Další případ soukromého detektiva Cormorana Strika, který vás všechny připraví o mysl i nervy už ve chvíli, kdy se v jeho maličké kanceláři objeví Leonora Quineová; manželka spisovatele, který není zrovna dobrý v tom co dělá. Obrací se na Strika s prosbou, aby našel jejího muže, který znovu někam odešel a ani po deseti dnech se nikomu neozval. Cormorana zaujme její případ z počátku jen aby naštval svého klienta, pak se o případ začne zajímat více. Postupně vycházejí najevo informace, které pomalu ale jistě pomůžou k tomu, aby zmizelého spisovatele bystrý detektiv našel.

Cormoran Strike provádí důkladné šetření mezi kolegy nezvěstného spisovatele, probírá se jejich životy a odhaluje spojitosti, které by mohly vést ke zmizení, dokud neobjeví brutálně znetvořené tělo v jednom domě. Pomalu se tím rozvíří kolotoč, který se nedá zastavit, ale jako v předchozím díle, Volání kukačky, i teď si dá Strike dvě a dvě dohromady a nikdo z nás nemůže ani jen tušit jak. 

Originální název: The Silkworm
Počet stran: 505
Vydaná: 2015
Vydavatelství: Plus

***


Když jsem zjistila, že vyjde na začátku roku 2015 přeložený Hedvábník, doslova jsem odpočítávala dny. Nemohla jsem se dočkat, až ho sevřu v ruce a začtu se do prvních stránek. Plná nadšení jsem si ho koupila jedno odpoledne, těsně než jsem šla do práce a jediné, na co jsem se byla schopná soustředit bylo, že chci sakra začít číst Corma. Připadala jsem si jako šílená.
Knížka mě ale ani trošku nezklamala. Slyšela jsem, že se někomu nelíbila a naopak i to, že je snad ještě lepší než Volání kukačky. Ta kniha; ta série, je jedno velké literární dílo, psané jednou z nejlepších světových spisovatelek a já je miluju. Miluju začíst se do knihy, uvolnit se, být zvědavá, přemýšlet a zároveň u toho relaxovat. Miluju Cormorana a jeho asistentku Robin, která spolu s ním tvoří bezpodmínečně dokonalou dvojici. Miluji, když si čtu řádky a představuji si to, jako bych měla ony scény před očima coby film. Vyžívám se v přečtení každého slova a nevadí mi, číst si jedno slovo 5x.

Ty knihy jsou čtivé, dychtíte po dalších informacích, po další zápletce a nemůžete se od toho odtrhnout. Snažíte se spolu s Cormem přijít na to, kdo je vrah, ale on je tak vypočítavě chytrý, že vás to ani nemůže napadnout a nechápete, jak se to děje. Těším se na další díl, který vyjde brzy (doufám), aby mohl vyjít poté i v českém jazyce a děkuji literární branži, že nám umožnilo mít JK, protože ona je sakra velká královna. 

2 komentáře:

  1. aw thanks for visiting my blog! I like your posts :)

    xoxo
    smudged-fingerprints.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Na detektivky moc nejsem, ale tahle knížka nevypadá vůbec špatně :-) Většinou se musím u těchto knížek hrozně přemáhat, abych se nepodívala, co se stane dál ale občas si omylem přečtu na Databázi knih i nějaký ten komentář se spoilerem, což mě vždycky hrozně naštve :-D

    OdpovědětVymazat